De DecaMara Trail

Ongelooflijk maar waar! Een tiental sporters heeft zich aan een enorme uitdaging gewaagd: dag en nacht de volledige afstand van onze taalgrens afleggen. Die staat gelijk aan 422km of maar liefst 10 marathons! Hun doel? De banden tussen Vlaanderen en Wallonië symbolisch versterken. Met deze uitdaging besloten ze ook de sociale ongelijkheden in het onderwijs onder de aandacht te brengen en Teach for Belgium te steunen! Dankzij hun geweldige prestatie slaagden ze er zelfs in meer in te zamelen dan de 4.220 euro die oorspronkelijk voor de crowdfunding was gepland.

Wij danken alle mensen die elk op hun eigen manier hebben deelgenomen aan deze Teach for Belgium challenge. Een extra dankwoord gaat uit naar de sportievelingen die bewustzijn hebben gecreëerd voor de sociale ongelijkheden in het onderwijs en Teach for Belgium hebben gesteund! 

Herbeleef alle etappes van dit ongelofelijke avontuur hieronder.

De DecaMara Trail is een initiatief van een tiental gemotiveerde sporters. “DecaMara” betekent tien marathons, wat gelijk staat aan 422km. Het parcours van deze trail heeft een grote symbolische waarde omdat het langs de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië loopt. De atleten lopen om de beurt 42,2km en worden telkens vergezeld door ten minste één fietser en een busje.

Op vrijdag 18 juni 2021 om 20:00 u gaat de DecaMara Trail van start in het uiterste westen van ons mooie land. Brieuc de Terwagne bijt de spits af en begint aan de eerste etappe van het parcours. Deze eerste etappe heet “In Flanders Fields”, een verwijzing naar het bekende gedicht dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geschreven door een Canadese legerarts. In zijn gedicht spreekt de Canadees over uitgestrekte velden en ontelbare klaprozen. De route van deze eerste etappe loopt langs landwegen, monumenten en oorlogskerkhoven.

Midden in de nacht, na 42,2km te hebben afgelegd, neemt Simon Gillain het over van Brieuc. De tweede etappe heet “Het vlakke land… of toch niet echt…” Deze etappe begint in Menen en eindigt in Mont-De-l’Enclus. Het begin van deze route is vrij vlak, maar het einde is een echte beproeving. De drie laatste kilometers zal de loper waarschijnlijk niet snel vergeten. Hij gaat namelijk van een hoogte van 10m tot 140m om uiteindelijk te triomferen op de top van deze heuvel. 

Na ongeveer 4 uur lopen, geeft Simon op de top van de Mont-De-l’Enclus de loopschoenen over aan Aurian Durbuis die klaar staat voor de derde etappe, “De trail van de Flandriens”. Deze etappe doorloopt onze Vlaamse Ardennen. Aurian legt eerst 10km af op vlakke wegen en gaat vervolgens door dichte bossen verder.

Op zaterdagmorgen heeft Aurian zijn 42km beëindigd en neemt Francois-Nicolas Sepulchre, die net klaar is met zijn warm-up, het van hem over. “Welkom in ’t stad” is de naam van de vierde etappe van de DecaMara Trail. Deze etappe begint met een lichte afdaling gedurende de eerste 10km. Met de oevers van de Dender achter zich, moet de loper zowat 50 meter hoogteverschil overwinnen op een afstand van een halve kilometer. Na het volgen van de spoorlijn komt Francois-Nicolas terecht in het station van Enghien omringd door een stedelijk décor.

Aan dit station treffen we Amélie Houpert die klaar staat om te vertrekken. De loopster zet zich scherp voor de vijfde etappe, genaamd “Nergens beter dan thuis”, van het station van Enghien tot en met dat van Waterloo. De tien eerste kilometers zijn kinderspel voor Amélie, maar wanneer ze de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi bereikt, begint het écht moeilijk te worden. Ze staat daar tegenover een helling van meer dan 100 hoogtemeters! Haar parcours eindigt ten slotte in de mooie wijken van Waterloo.

In Waterloo wordt Amélie afgelost door Jean-Louis Peters-Dickie voor de zesde etappe “Bij de chique mensen”. De start van deze etappe vindt eerst plaats in de chique wijken van Waterloo. 5km verder komt Jean-Louis terecht in de chique buurten van Terhulpen en daarna doorkruist hij de chique wijk van Tombeek. Na het passeren van 2 à 3 Porsches, gaat de loper nog langs een industrieterrein om zijn parcours ten slotte te eindigen in Sint-Joris-Weert.

In dit stadje van 11.000 inwoners staat Ken Geerinck klaar om de 42,2km te lopen voor de zevende etappe “Het Brabantse platteland”. Deze etappe speelt zich af tussen bossen en velden. Helaas begint het rond 22.00 uur te regenen en moet Ken dus in het donker en in de modder lopen. Ondanks het Belgische weer waar we zo van houden, komt hij uiteindelijk aan in Ezemaal waar hij een welverdiende chocolademelk krijgt.

In Ezemaal geeft Ken de fakkel door aan maar liefst 4 lopers die een uitgevallen deelnemer vervangen. Etappe 8 is gelijkaardig aan de vorige. “Het Luikse platteland” bestaat ook grotendeels uit landbouwwegen met af en toe een verharde weg. Hier en daar trekt de route langs dorpen als Racour, Cras-Avernas of Crenwick. De lopers eindigen hun parcours in het midden van de velden, aan de voet van een tiental windmolens.

De voorlaatste etappe van de DecaMara Trail is getiteld “Richting de Maasvallei” en begint dicht bij een grote baan in Oreye. Léopold Hossey vangt deze negende etappe aan met zijn mooie gele T-shirt. Gedurende 15 km loopt hij rustig langs lange en smalle verharde wegen. Deze weg zou wel eens eentonig kunnen worden, maar een afdaling naar het Jekerdal zorgt voor wat pit in het parcours. In de laatste 10 à 15 km zijn de lange verharde wegen terug van weggeweest.

Na deze vermoeiende etappe moedigt Léopold Augustin Bossaert aan om de DecaMaraTrail af te sluiten. De tiende en laatste etappe, “De Luikse parel”, begint met een afstand van 10km langs de Maas. Daarna belandt Augustin in een zone met een sterke industriële geschiedenis. 5km later begint dan de echte uitdaging, hij krijgt er te maken met indrukwekkende hoogteverschillen. Op 15 km gaat de loper van een hoogte van 100m naar 300m om vervolgens nog een scherpe helling van 70 hoogtemeters aan te gaan.

Bij aankomst juicht het team de laatste loper toe en genieten ze vervolgens van een lekkere maaltijd (en een pintje voor sommigen).

PROFICIAT en DANKUWEL aan alle mensen die hebben deelgenomen aan deze uitdaging: organisatoren, lopers, fietsers, supporters, bestuurders van busjes, mensen langs de route om de lopers te bevoorraden of aan te moedigen…!

DANKUWEL aan alle mensen die ons financieel gesteund hebben!

DANKUWEL aan Taoufik, lid van de Raad van bestuur van Teach for Belgium, die het nieuwe crowdfundingsplatform “Setya” creëerde waar ook de crowdfunding voor de DecaMara Trail plaatsvond!

Tot volgend jaar?

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je netwerk!

Lees ook...

Ontmoet Alumnus Stijn

  In 2021 maakte Stijn de overstap naar het onderwijs en vervoegde de cohorte Meraki die van 2021 tot 2023 het Teach for Belgium-leiderschapstraject doorliep.

Lees meer »

Inschrijven voor onze newsletter

* indicates required
NL
This site is registered on wpml.org as a development site.