DE MISSIE VAN TEACH FOR BELGIUM

De socio-economische achtergrond van een leerling in België heeft nog steeds een te grote impact op zijn of haar schoolloopbaan. Teach for Belgium zet zich in om ervoor te zorgen dat elke leerling écht toegang heeft tot kwaliteitsvol onderwijs.

Goed ondersteunde en gemotiveerde leerkrachten spelen hierin een essentiële rolBovendien kunnen we enkel veranderingen teweegbrengen door samen te werken met alle actoren in het onderwijssysteem.

Teach for Belgium mobiliseert, selecteert, vormt en ondersteunt daarom geëngageerde mensen die een positieve invloed willen hebben op de samenleving en willen bijdragen aan kwalitatief hoogstaand onderwijs voor alle jongeren.

WAAROM LESGEVEN via TEACH FOR BELGIUM?

Netwerk

Je maakt deel uit van een dynamisch netwerk van geëngageerde mensen die zich inzetten voor kwalitatief onderwijs voor alle leerlingen.

Vorming

Wanneer je kiest voor Teach for Belgium volg je in de zomer een intensieve voorbereidende training van 4 weken zodat je met de nodige handvatten kunt starten met lesgeven in september. Vervolgens krijg je doorlopend training en ondersteuning gedurende de 2 jaar van het volledige traject

Werkgelegenheid

Na de voorbereidende zomertraining ga je in één van onze partnerscholen aan de slag gedurende minimaal twee jaar en ontvang je een salaris als leerkracht vanaf de eerste dag voor de klas. Afhankelijk van je diploma en loopbaanachtergrond geef je (hoofdzakelijk) wiskunde, wetenschappen, Nederlands of Frans.

Ondersteuning

Je wordt gedurende je twee eerste schooljaren intensief gevormd en ondersteund. Dit dankzij 5 vormingsdagen per jaar en individuele ondersteuning van een mentor die je minstens één keer per maand in de klas komt observeren.

HOE VERLOOPT HET SOLLICITATIEPROCES?

Ik neem deel aan een infosessie

Neem deel aan een infosessie voor meer informatie

Ik vul het registratieformulier in

Registreer je via het inschrijfformulier en check of je in aanmerking komt.

Ik vul mijn kandidatuur in

Na het invullen van het registratieformulier ontvang je van ons een kandidatuurformulier om in te vullen en terug te sturen

Ik neem deel aan een telefonisch gesprek

Nadat je kandidatuur is ingevuld en gecheckt is door ons team, word je uitgenodigd voor een telefonisch gesprek (met een taaltest voor de kandidaten taalleerkracht).

Ik neem deel aan een selectiedag

Bij positieve uitkomst van het gesprek word je uitgenodigd voor een selectiedag.

Ik maak een weloverwogen keuze

Na het ontvangen van een aanbod voor het programma na de selectiedag, win de nodige informatie in en neem je deel aan activiteiten zodat je een weloverwogen keuze kan maken om al dan niet te gaan voor het programma.

Onze alumni aan het woord

Christina
CohortE 2018 — MANDALA

Op dit moment geef ik halftijds les in een secundaire school in Brussel. Daarnaast geef ik vormingen in het hoger onderwijs rond inclusie (dekolonisatie, armoede, anti-racisme, enz.) in het kader van de internationale mobiliteit van de studenten.

Ik ben oprecht dankbaar voor de kans om met de juiste ondersteuning in precaire contexten les te geven en de onderwijsgerelateerde en sociale uitdagingen in België beter te kunnen bevatten. Via de Teach for Belgium-gemeenschap kreeg ik niet alleen toegang tot continue vorming, mentoren en vrienden, maar ook groei- en ontwikkelingskansen op zowel professioneel als persoonlijk vlak, en dit doorheen heel mijn parcours. Dit heeft mijn onderwijscompetenties versterkt en mijn gevoel dat ik er niet meer alleen voor stond in mijn strijd tegen onderwijsongelijkheid. Zo kon ik, samen met andere alumni, de taskforce Inclusiveness oprichten, iets wat me heel nauw aan het hart ligt. Mijn deelname aan het programma heeft mijn engagement om kansenongelijkheid te bestrijden en de behoefte om bij te dragen aan een eerlijker onderwijssysteem alleen maar versterkt.

Killian
Cohorte 2015 - DYNAMO

Teach for Belgium heeft een aanzienlijke impact gehad op mijn loopbaan. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik de ontelbare uitdagingen van het leerkrachtenberoep die dagelijks op je afkomen niet half zo veerkrachtig en vastberaden het hoofd had kunnen bieden zonder de constante coaching en steun van Teach for Belgium en de ontwikkelingskansen van het internationale Teach for All-netwerk.

De Teach for Belgium-gemeenschap is voor een mij een unieke ontmoetingsplek van gelijkgestemden die voor zowel verbinding als drijfveer zorgt om samen de onderwijsongelijheid aan te pakken. Regelmatig samenkomen, goede praktijken delen en effectieve strategieën uitwisselen om de kwaliteit van het onderwijs in België te verbeteren is een ongelooflijke bron van motivatie.

Het leerkrachtenberoep in de verf zetten in een maatschappij die de leerkracht niet altijd naar waarde lijkt te schatten maakt ook belangrijk deel uit van het saamhorigheidsgevoel tussen Teach for Belgium-deelnemers en alumni. Het vieren van grote en kleine succesmomenten helpt ons te blijven gaan en ons steeds harder in te zetten voor onze leerllingen en onze collega's. Zelfs na al bijna 10 jaar voor de klas.

Ozge2

Özge
Cohorte 2023 - ATENA

Je wordt als leraar in het diepe gegooid. Op 1 september moet je voor een lokaal vol jongeren staan en hen iets bijleren, of je nu van een lerarenopleiding komt of als zij-instromer uit het bedrijfsleven in het onderwijs start. En hoe intimiderend dat lokaal vol leerlingen ook lijkt aan het begin, die jongeren zijn het beste onderdeel van deze job! Als zij-instromer ben ik tot dusver naarstig op zoek geweest naar handvatten, juist op die momenten dat ik het gevoel had dat ik de grip op mijn leerlingen, mijn klaslokaal en mijn lessen aan het verliezen was. Waar vind ik die? De lerarenopleiding waarvan ik er inmiddels één semester op heb zitten? De aanvangsbegeleiding van mijn school? Die zijn voor mij nog niet concreet genoeg. Het is uiteindelijk de Zomeracademie geweest waar ik op die momenten op terug kon vallen. De Teaching Techniques geven je 'survival-skills'. Als beginnend leerkracht, vooral als zij-instromer, heb je nog geen eigen visie op de kunst van het lesgeven. Dat komt nog, door het vooral lang genoeg te doen. Misschien ook met vallen en opstaan. Juist daarom is de training van Teach for Belgium voor mij persoonlijk zo waardevol - omdat je handvatten en een vangnet krijgt zodat je weet dat vallen normaal is en dat er mensen voor je klaarstaan die je willen helpen met veerkracht weer op te staan.

Meer weten over het programma

Infosessie & Afterwork

Ik will meer informatie over het programma van Teach for Belgium en/of ik wil uitwisselen met alumni.

Het programma

Ik wil meer inhoudelijke informatie over het vormings- en ondersteuningstraject van Teach for Belgium.

Veelgestelde vragen

Nog andere vragen? Raadpleeg onze rubriek met veelgestelde vragen!

WIL je ONS OP EEN ANDERE MANIER STEUNEN?