5 redenen om Teach for Belgium op te nemen in je testament

Op 13 september vieren we de internationale dag van het testament voor het goede doel.  

Teach for Belgium opnemen in je testament, dat betekent iets nalaten aan leerlingen die met minder kansen aan de start komen op school.  

Vijf goede redenen om dit te doen:

0E1A8743

1 / Tijd om aan de alarmbel te trekken: Er heerst momenteel een onderwijscrisis in ons land. In België heeft een 15-jarige leerling met een socio-economisch kwetsbare achtergrond gemiddeld 3 jaar leerachterstand ten opzichte van een leeftijdsgenoot die in een kansrijke omgeving opgroeit (PISA 2022). Dit maakt het Belgisch onderwijssysteem één van de koplopers op vlak van kansenongelijkheid. Teach for Belgium zet zich ervoor in dat alle leerlingen toegang krijgen tot kwalitatief hoogstaand onderwijs en gelooft dat de leerkracht hier een sleutelrol in speelt. 

2 /  Actie aan de bron van het probleem: de kwaliteit van ons onderwijs zal nooit hoger zijn dan de kwaliteit van onze leerkrachten. Het lerarentekort viert momenteel hoogtij in ons land, en scholen met veel leerlingen die in kwetsbare omstandigheden opgroeien worden ook hier het hardst getroffen. Deze leerlingen moeten dus vaak kwaliteitsleerkrachten en handvatten om hun slaagkansen te verhogen missen. Momenteel stopt 1 leerkracht op 4 al na één jaar met lesgeven. Er is dringende nood aan effectieve vorming en ondersteuning van startende leerkrachten. 

Teach for Belgium traint en ondersteunt startende leerkrachten door middel van een praktijkgerichte vorming waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Hiermee zorgen we voor duurzame verankering van kennis en attitudes in de dagelijkse onderwijspraktijk om leerlingen weer zin in leren te geven. Wij hebben zo directe impact op één van de oorzaken van de onderwijsongelijkheid.

0E1A2196

3 / Unieke positionering binnen het onderwijslandschapTeach for Belgium staat midden in het onderwijsveld en werkt samen met niet alleen scholen met de meest socio-economisch kwetsbare leerlingen, maar ook met verschillende andere actoren binnen het Belgisch onderwijslandschap. Dit geeft ons de unieke kans om enerzijds onze acties aan te passen aan de realiteit van het terrein en startende leerkrachten zo efficiënt mogelijk te begeleiden, en anderzijds onze praktijken en inzichten snel en efficiënt op te schalen.

0E1A1534

4 / Bewezen impact: Sinds 2013 zijn er ruim 400 leerkrachten gestart in het onderwijs via Teach for Belgium. Zij hebben op hun beurt impact gehad op ruim 133 000 leerlingen. 81% van deze leerkrachten voelt zich na het afronden van het tweejarig traject voldoende voorbereid om les te geven in multiculturele en meertalige contexten, tegenover ongeveer 20% van de  leerkrachten in België met 0-3 jaar ervaring (TALIS 2018).   Wat betreft klasmanagement geeft 81% van onze deelnemers aan voldoende handvatten te hebben, tegenover ruim 40% van de leerkrachten in België (TALIS 2018). Het merendeel van onze alumni is nog steeds actief in het onderwijsveld en verspreidt goede praktijken en inzichten om te strijden voor onderwijsgelijkheid.

5 / Transparantie: Teach for Belgium volgt strikte voorwaarden voor het transparant en rigoureus beheer van fondsen. Ons jaarverslag is beschikbaar via onze website of op aanvraag per post. Onze inkomsten en uitgaven worden jaarlijks gecontroleerd d.m.v. een externe audit en door donorinfo.be.

0E1A0027

Een goed doel opnemen in je testament is de ideale manier om je waarden te verankeren en impact te hebben op onze samenleving. Door te geloven in het unieke potentieel van elke jongere, geef je hun alle nodige kansen voor een betere toekomst.

Meer informatie? 

Ontvang onze gratis brochure voor meer informatie over het opnemen van Teach for Belgium in je testament.  

Voor vragen of meer details, aarzel niet om contact op te nemen met onze verantwoordelijke voor legaten: 

Manoëlle Lantonnois 
manoelle.lantonnois@teachforbelgium.be 
0498/03.80.40  

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je netwerk!

Lees ook...

Ontmoet Alumnus Stijn

In 2021 maakte Stijn de overstap naar het onderwijs en vervoegde de cohorte Meraki die van 2021 tot 2023 het Teach for Belgium-leiderschapstraject doorliep. Ondertussen

Lees meer »

Inschrijven voor onze newsletter

* indicates required
NL
This site is registered on wpml.org as a development site.