Benieuwd hoeveel je gaat verdienen als leerkracht in de Vlaamse Gemeenschap?

Bij Teach for Belgium geloven we dat kiezen voor onderwijs gelijk staat aan kiezen voor impact. Als leerkracht kan jij echt het verschil maken. Nu je een weloverwogen besluit genomen hebt om de toekomst van leerlingen mee vorm te geven, staan wij klaar om je hierin verder te begeleiden.

Een cruciaal aspect van deze beslissing is natuurlijk de verloning. Begrijpen hoe je als leerkracht in de Vlaamse Gemeenschap wordt verloond, is essentieel voor het creëren van een solide basis voor je onderwijsloopbaan. Op deze pagina proberen we zo veel mogelijk informatie te verstrekken over de verloning als leerkracht, zodat je met vertrouwen kunt kiezen voor het onderwijs en je naast je financiële beloning ook je beloning haalt uit de voldoening bij het dagelijks vormgeven van de toekomst en de levens van jongeren.

Verloning in de VG

Algemeen

N.B: De regelgeving waar in dit document naar verwezen wordt is gebaseerd op schooljaar 2022-2023. Een update volgt binnenkort.  Op de vermelde websites hieronder vind je altijd de meest recente wijzigingen inzake onderwijsregelgeving.

Je bent (of zal) tewerkgesteld (zijn) als volwaardig leerkracht en je wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap. Alle onderstaande vragen zijn specifiek voor de leerkrachten in de Vlaamse gemeenschap secundair onderwijs.

Twee belangrijke websites met zeer veel nuttige informatie zijn:

https://www.agodi.be/ en https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/home

Er zijn drie soorten bekwaamheidsbewijzen in de Vlaamse Gemeenschap voor Onderwijs. Afhankelijk van welk bekwaamheidsbewijs zal je loon verschillen en kan je al dan niet vastbenoemd worden.

  • Vereist bekwaamheidsbewijs (VE): Als je naast je basisdiploma ook een bewijs van pedagogische bekwaamheid hebt behaald (BPB), als je lesgeeft voor de vakken waarvoor je vakkennis hebt verworven via je basisdiploma en als je lesgeeft alleen in de graden en onderwijsvormen waarvoor je specifiek opgeleid bent.

Bvb: Je hebt een masterdiploma voor Wetenschappen (wiskunde, fysica, chemie..), je hebt een BPB behaald, en je geeft les aan de tweede of derde graad.

Bvb: Je hebt een bachelordiploma, je hebt een BPB (vakspecifiek) en je geeft les in de eerste en tweede graad.

 

  • Voldoende geacht bekwaamheidsbewijs (VO): Als je naast het basisdiploma ook een bewijs van pedagogische bekwaamheid hebt behaald, maar je geeft les voor een vak die buiten jouw specialiteit ligt. Je geeft wel les in de graden en onderwijsvormen waarvoor je specifiek opgeleid bent.

Bvb: Je hebt een masterdiploma in de wiskunde met een BPB en je geeft les in het algemeen vak fysica in de 2de en 3de graad.

Bvb: Je hebt een masterdiploma in de wiskunde met een BPB en je geeft Frans in de derde graad.

  • Ander bekwaamheidsbewijs (AND): Als je niet voldoet aan de voorwaarden om les te geven omdat je basisdiploma te hoog of te laag is (in vergelijking met het vereiste of voldoende geachte bekwaamheidsbewijs), of als je basisdiploma en eventueel je nuttige of artistieke ervaring in orde zijn, maar je nog geen bewijs van pedagogische bekwaamheid hebt.

Bvb: Je hebt een master in de Wiskunde (zonder BPB) en geeft les wiskunde in de tweede en derde graad.

Bvb: Je hebt een master in de Fysica met BPB en geeft les biologie in de eerste graad.

Als je graag nog verdere informatie wilt over de bekwaamheidsbewijzen in het onderwijs: https://www.vlaanderen.be/onderwijs-en-vorming/werken-in-het-onderwijs/bekwaamheidsbewijzen-om-les-te-geven-of-om-te-werken-in-het-onderwijs.

Kan ik anciënniteit meenemen naar het onderwijs?

Als je al ergens anders gewerkt hebt en graag (opnieuw) als leerkracht aan de slag wilt gaan, kan je dan anciënniteit meenemen? Het antwoord is, op twee uitzonderingen na, nee.

  1. Vanuit de openbare sector is de overdracht van anciënniteit in veel gevallen mogelijk. Ook als je al eerder tewerkgesteld bent binnen het onderwijs in de VG tellen deze jaren mee.

Als je wil weten of je anciënniteit zou krijgen (wanneer je tewerkgesteld bent in de openbare sector), moet je een aanvraag indienen: ‘aanvraagprocedure in de omzendbrief geldelijke anciënniteit – diensten die in aanmerking komen.

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/je-loopbaan/je-anci%C3%ABnniteit/geldelijke-anci%C3%ABnniteit

  1. Sinds 2022 kun je als zij-instromer, tot 10 jaar anciënniteit meenemen vanuit de privésector in de geldelijke teller. Het kan alleen voor de volgende knelpuntambten of -vakken:

Basisonderwijs

  • Het ambt van onderwijzer
  • Het ambt van onderwijzer ASV
  • Het ambt van directeur
  • Het ambt van ICT-coördinator
  • Het ambt van leermeester godsdienst
  • Het ambt van leermeester niet-confessionele zedenleer

Secundair onderwijs 

  • Het ambt van leraar, belast met het algemene vak Nederlands, Nederlands voor nieuwkomers, Frans, wiskunde, informatica, aardrijkskunde, biologie, chemie, Duits, economie, Engels, fysica, Latijn, natuurwetenschappen of project algemene vakken
  • Het ambt van leraar, belast met het technische vak bouw, elektriciteit, hout, mechanica, handelscorrespondentie Nederlands, en handelscorrespondentie Frans en techniek
  • Het ambt van leraar, belast met het praktisch vak bouw, elektriciteit, hout, en mechanica
  • Het ambt van leraar beroepsgerichte vorming met specialiteiten bouw, hout en mechanica
  • Als je aangesteld bent in opleidingsvorm 4 en belast bent met een van de knelpuntambten vermeld in 1, 2, of 3
  • Het ambt van directeur
  • Het ambt van ICT-coördinator
  • Het ambt van godsdienstleraar
  • Het ambt van leraar niet-confessionele zedenleer

Om de overdracht van anciënniteit aan te vragen, dien je formulieren in te vullen die te vinden zijn op: Geldelijke anciënniteit en diensten uit de privésector voor zijinstromers in knelpuntambten en-vakken – voor onderwijspersoneel (vlaanderen.be). Neem ook best contact op met het personeelssecretariaat. Een goed secretaariaat helpt de leerkracht!

Je geldelijke anciënniteit kan eventueel ook gecombineerd worden met nuttige ervaring. Lees er hier meer over: Geldelijke anciënniteit en diensten uit de privésector voor zijinstromers in knelpuntambten en-vakken – voor onderwijspersoneel (vlaanderen.be)

TABD, TADD of vaste benoeming… Wat?

Je vraagt je misschien af wat de termen TABD, TADD of vaste benoeming betekenen in het onderwijs. Deze termen zijn namelijk zeer interessant wanneer je een toekomst in het onderwijs wil uitbouwen.

  • TABD: Tijdelijke Aanstelling van Bepaalde Duur
  • Is het statuut waarin je start in een wervingsambt.
  • Kan een opdracht zijn voor een volledig schooljaar of voor een deel ervan.
  • Eindigt ten laatste op 30 juni van het lopende schooljaar. Uitzondering: voor administratief medewerkers van scholen of centra, en voor personeelsleden van CLB’s eindigt de aanstelling op 31 augustus.

Dit is dus een tijdelijk contract. In het basis- en secundair onderwijs moet het bestuur van je school in onderstaande volgorde voorrang geven aan personeelsleden van alle scholen uit de scholengemeenschap:

  • Vastbenoemde personeelsleden die ter beschikking gesteld zijn wegens ontstentenis van betrekking.
  • Personeelsleden met een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur die al voor een deel vastbenoemd zijn.
  • Personeelsleden met een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur die nog niet vastbenoemd zijn.
  • TADD: Tijdelijke Aanstelling van Doorlopende Duur

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, verwerf je in een wervingsambt het recht op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD). Dat recht geldt altijd voor een bepaald ambt, en voor een leraar ook voor een vak, specialiteit, opleiding of module. Een TADD is een van de voorwaarden voor een vaste benoeming in het onderwijs.

Om een TADD te krijgen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen (nieuwe regeling sinds 1/9/2021):

  • Je hebt over minstens 290 dienstanciënniteit, waarvan 200 dagen effectieve prestaties.
  • Je hebt van je eerste evaluator geen beoordeling met werkpunten gekregen die leidt tot uitstel van het recht op TADD.
  • Je hebt uiterlijk op 1 september een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs voor het ambt of voor het vak, de specialiteit, de opleiding of de module waarvoor je kandideert.
  • Je kandideert geldig vóór 15 juni.

Er zijn enkele voordelen verbonden aan een TADD. Zo kan je aanstelling over de schooljaren heen doorlopen, en kan je voorrang krijgen op andere tijdelijke personeelsleden die nog geen recht op TADD verworven hebben.

  • Vaste benoeming

Na de TADD is de vaste benoeming een volgende stap in de onderwijsloopbaan. Om een vaste benoeming te krijgen moet je aan een reeks voorwaarden voldoen:

  • Je moet aan de aanstellingsvoorwaarden voldoen
  • Op 31 augustus voorafgaand aan de datum van de vaste benoeming minstens 690 dagen dienstanciënniteit hebben, waarvan minstens 360 dagen in het ambt van benoeming.
  • Op de dag voorafgaand aan de vaste benoeming (31 december) voor doorlopende duur aangesteld zijn in het ambt waar je kandidaat voor bent.
  • Een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs hebben voor het ambt waar je kandidaat voor bent.
  • De betrekking in hoofdambt uitoefenen
  • Geen onvoldoende hebben in je recentste evaluatie

Er zijn een hele reeks voordelen verbonden aan de vaste benoeming. Zo krijg je: garantie van betrekking en verloning, toegang tot een aantal verlofstelsels, recht op een overheidspensioen, en als er geen betrekking meer voor je is, krijg je een terbeschikkingstelling met behoud van je salaris.

Indien je meer te weten wil komen over de verschillende statuten:

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/je-loopbaan/je-statuut

NB: TADD, vaste benoeming, functiebeschrijving en evaluatie van leerkrachten worden hervormd sinds schooljaar 2021-2022. Dat proces verloopt in verschillende stappen. Meer info.

  • Taalvereisten

Om aan de slag te mogen binnen de Vlaamse Gemeenschap dien je de onderwijstaal, het Nederlands, machtig te zijn. Jouw kennis van het Nederlands kan op meerdere manieren aangetoond worden:

  • Je hebt gestudeerd (hogere studies of lerarenopleiding) in het Nederlands
  • Je hebt niet in het Nederlands gestudeerd, maar je hebt naast jouw basisdiploma in een andere taal een ander diploma in het Nederlands behaald (of je hebt de lerarenopleiding in het Nederlands gedaan)
  • Je hebt een C1- of B2[1] -niveau Nederlands aan een erkende instelling behaald, zoals bijvoorbeeld het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal van de Nederlandse Taalunie (CnaVT). Meer informatie vind je hier

Wanneer je niet aan deze vereisten voldoet, maar de school vindt geen andere leerkracht kan er een taalafwijking aangevraagd worden. Deze afwijking mag maximaal 3 opeenvolgende schooljaren aangevraagd worden. Mocht je dus nog niet het vereiste taalniveau bezitten, kan je toch al aan de slag en ondertussen je Nederlands bijspijkeren. Meer informatie.

NB : zolang je niet aan de taalvereisten voldoet kan je niet vastbenoemd worden.

[1] B2 om Frans als vreemde taal te onderwijzen, C1 voor elk ander vak

Onder welk barema val ik?

Misschien heb je al wel eens gehoord van de loonschalen 301 en 501? Hieronder vind je een handig diagram om na te gaan welk barema voor jou van toepassing zal zijn binnen de Vlaamse gemeenschap.

OK maar, hoeveel ga ik nu verdienen onder barema 301/ 501?

Als je eenmaal via bovenstaand diagram bent nagegaan onder welk barema je valt, kun je via deze link jouw loon nagaan. Klik op ‘Secundair onderwijs’ en ga na ‘van diploma naar vak’ of ‘van vak naar diploma’ welk barema je hebt en hoeveel je zult verdienen. Als je vervolgens klikt op je barema, zul je ook de geldelijke anciënniteit zien.

Bijvoorbeeld: iemand met een masterdiploma zonder Pedagogisch bekwaamheidsbewijs (BPB) die lesgeeft in de eerste graad, heeft barema 300. Deze persoon heeft een ‘ander bekwaamheidsbewijs’. Deze persoon verdient bruto 2464,94 euro. Moest deze persoon in de tweede graad lesgeven dan valt hij onder barema 384 en verdient hij bruto 2521,07 euro.

Bijvoorbeeld: Iemand onder barema 301 (Master Sociologie +BPB) die Nederlands zal geven in de Vlaamse gemeenschap en al 5 jaar ervaring in de privésector achter de rug heeft, zal geen anciënniteit kunnen meenemen en heeft niet het relevante diploma voor het vak Nederlands. Deze persoon (onder barema 301) zal bruto 2524,37 euro verdienen.

Bvb: Iemand heeft het masterdiploma burgerlijk ingenieur en een BPB behaald en geeft wiskunde aan de tweede en derde graag secundair onderwijs. Deze persoon zit onder barema 501 en zal bruto 3161,62 euro verdienen.

Hoeveel is dit nu netto? Deze simpele bruto naar netto calculator zal het je vertellen.

Houd er rekening mee dat je loon ook steeds kan variëren afhankelijk van jouw burgerlijke staat (getrouwd, alleenstaand, wettelijk samenwonend) en het aantal personen ten laste (partner of kinderen). We willen hierbij benadrukken dat deze cijfers een schatting zijn en moeilijk te achterhalen zijn. Indien je vragen hebt over je salaris en/of barema kun je ook steeds informatie vragen aan het personeelssecretariaat op je school.

Krijg ik betaald tijdens de zomervakantie?

Tijdens de zomer sta je niet voor de klas en heb je tijd om even te bekomen, maar krijg je dan ook een verloning?

Je krijgt wel degelijk betaald tijdens de maand juli en augustus, maar dit heet “uitgestelde bezoldiging”. Je spaart bij wijze van spreken tijdens de tien maanden doorheen het schooljaar om in juli en augustus te worden uitbetaald. In juli word je betaald voor de geleverde prestaties van september tot en met december. In augustus word je betaald voor de geleverde prestaties van januari tot en met eind juni. In juni krijg je dus een bedrag dat gelijk staat aan 80% van je maandelijks nettoloon en in augustus wordt dit 120%. Waardoor je in totaal over de twee maanden heen een volwaardig loon krijgt.

Het addertje onder het gras is hier dat je zogezegd “werkloos” bent. Jouw contract loopt af op 30 juni en dus krijg je van je school jouw C4 gepresenteerd. Geen nood, vanaf september krijg je dan weer een nieuw contract als je terug wordt aangesteld als leerkracht in die school. Zoals eerder vermeld, krijg je wel degelijk betaald. Op lange termijn zullen deze “zomervakanties” een effect hebben op de berekening van jouw pensioen. Zodra je vastbenoemd bent, vervalt deze regeling en wordt je verloning doorgetrokken in juli en augustus.

Wat moet je nu doen op 30 juni als het schooljaar erop zit?

  1. Wanneer je vanuit jouw school onmiddellijk zekerheid hebt gekregen dat je in september opnieuw aan de slag kan én je hebt gedurende dat schooljaar fulltime gewerkt? Je moet niets doen.
  2. Jouw school heeft je nog geen absolute zekerheid gegeven dat je op 1 september terug aan de slag kan én je hebt fulltime gewerkt? Schrijf je in bij de RVA. Je wordt vrijgesteld van stempelcontrole.
  3. Niet fulltime gewerkt het afgelopen schooljaar? Ga langs bij de vakbond of de hulpkas om je bijpassing op de uitgestelde bezoldiging te laten berekenen en je in te schrijven bij de RVA. Het kan dat je in juli weinig inkomsten hebt. Ga naar de hulpkas als je niet aangesloten bent bij een vakbond, hun dienstverlening is gratis.
Heb ik recht op vakantiegeld en eindejaarspremie?

Elke leerkracht krijgt een vakantiepremie die wordt uitbetaald in de maand mei. Je krijgt een vakantiepremie als je in het vorige kalenderjaar in het onderwijs werkte en je uitbetaald werd door het Vlaams ministerie. Dit vakantiegeld wordt berekend op basis van jouw prestaties in de VG het jaar ervoor.

  • Bijvoorbeeld: in mei 2021 wordt je vakantiegeld berekend op het aantal gewerkte maanden tijdens 2020 (januari 20 tot december 20). Vermits je pas bent beginnen lesgeven in september 2020, heb je recht op 4/12 ofwel 1/3 van het vakantiegeld voor dat jaar. Blijf je daarna lesgeven, dan krijg je in 2022 wel het volledige vakantiegeld.

 

OPGELET: Ben je jonger dan 25 op 31 december dit jaar? Had je hiervoor nog geen andere werkervaring (uitgezonderd studentenjobs)? Heb je je diploma minder dan vier maanden voor 1 september behaald? Was je antwoord ja, op alle drie deze vragen? Dan heb je recht op aanvullend vakantiegeld. De directiesecretaris op jouw school is verplicht je daarvan op de hoogte te brengen en je een formulier te laten invullen. Altijd veilig om hier zelf op tijd (eind april) over te beginnen.

Je hebt ook recht op een eindejaarspremie. Die wordt natuurlijk berekend op jouw prestaties van het vorige jaar. Je zult hier dus je eerste schooljaar geen recht op hebben.