De missie van Teach for Belgium

De socio-economische achtergrond van een leerling in België heeft nog steeds een te grote impact op zijn of haar schoolloopbaan. Teach for Belgium zet zich in om ervoor te zorgen dat elke leerling écht toegang heeft tot kwaliteitsvol onderwijs.

Goed ondersteunde en gemotiveerde leerkrachten spelen hierin een essentiële rol. Bovendien kunnen we enkel veranderingen teweegbrengen door samen te werken met alle actoren in het onderwijssysteem.

Teach for Belgium mobiliseert, selecteert, vormt en ondersteunt daarom geëngageerde mensen die een positieve invloed willen hebben op de samenleving en willen bijdragen aan kwalitatief hoogstaand onderwijs voor alle jongeren.

Secundaire School Traject

Een tweejarig leiderschapsontwikkelingsprogramma waarin je voltijds aan de slag gaat als leerkracht in secundaire scholen met veel kansarme jongeren in grootstedelijke context in Brussel of Antwerpen. Teach for Belgium voorziet een initiële zomeropleiding, continue ondersteuning én plaatsing in één van onze partnerscholen gedurende het tweejarig programma.

Waarom lesgeven met Teach for Belgium?

Netwerk

Je maakt deel uit van een dynamisch netwerk van geëngageerde mensen die zich inzetten voor kwalitatief onderwijs voor alle leerlingen.

Vorming

Door je aan te sluiten bij Teach for Belgium volg je in de zomer een intensieve vorming van 5 weken waarin je voorbereid wordt op je lesopdracht.

Werkgelegenheid

Na je vorming heb je minimaal twee jaar een plaats op een school om les te geven, en ontvang je een salaris als leerkracht vanaf de eerste dag voor de klas.

Ondersteuning

Je wordt gedurende je twee eerste schooljaren intensief gevormd en ondersteund. Dit dankzij 6 vormingsdagen per jaar en individuele ondersteuning van een tutor die je minstens één keer per maand in de klas komt observeren.

Hoe verloopt het selectieproces?

Ik check of ik in aamerking kom

Bekijk onze deelnamevereisten om te bevestigen dat je aan het programma kan deelnemen.

Ik vul het registratieformulier in

Eens zeker dat je in aanmerking komt, vul dan het registratieformulier in.

Ik vul mijn kandidatuur in

Na het invullen van het registratieformulier ontvang je van ons een kandidatuur om in te vullen en terug te sturen

Ik neem deel aan een telefonisch gesprek

Nadat uw dossier is ingevuld en gevalideerd door ons team, wordt u uitgenodigd voor een telefonisch gesprek (met een taaltest voor de taalleerkrachten kandidaten).

Ik neem deel aan een selectiedag

In het geval het gesprek overtuigend is, zal u een uitnodiging ontvangen voor een selectiedag.

Alumni-getuigenissen

photo18_Jeroen

Jeroen
Cohorte 2020

“3 jaar geleden vormde het inschrijven bij TfB voor mij een mijlpaal. Het was een radicale switch qua carrière (van dierenarts naar leerkracht) en het aanboren van een passie die lang niet aan bod gekomen was. Lesgeven was immers geen plan B, maar een hobby en passie waar ik eerst geen mogelijkheden in zag.”

photo19_IMG_9055

Emma
Cohorte 2015

“Ik had internationale politiek gestudeerd uit interesse om iets te betekenen voor de vele oneerlijkheden en mogelijkheden op globaal niveau. Al heel snel voelde ik dat de competitieve sfeer en belangenbehartiging in het beleidswerk niet mijn ding zou zijn, en kwam de oproep van TfB als geroepen! Zo belandde ik als ‘Dynamo’ drie jaar voor de klas in Kuregem en werd ik ‘prof de néerlandais’. Ik deed het héél graag maar vond het tegelijk ook héél frustrerend. Ik wilde veel meer tijd kunnen vrijmaken voor iedere leerling en met hen de trajecten bewandelen die op dat moment nodig waren."

Photo20_Grace_IMG_7257

Grace
Cohorte 2020

“Ik begon mijn avontuur bij Teach for Belgium in juli 2020 na het behalen van mijn Master in FLE (Franç ais Langue Etrangère, Frans als Vreemde Taal) en mijn lerarendiploma. Via het tweejarige vormingsprogramma kreeg ik de kans om les te geven op een middelbare school in Vlaanderen. Dat was een ervaring die grotendeels gekenmerkt werd door de gezondheidscrisis waardoor ik me continu moest aanpassen en met vallen en opstaan moest blijven gaan. Vandaag de dag geef ik nog steeds les op dezelfde school: BABotaniek in Mechelen."

Meer weten?

Infosessie

Ik wil meer te weten komen over het programma van Teach for Belgium.

Programma brochure

Ik wil meer te weten komen over de vorming en ondersteuning.

Afterwork

Ik ken het programma en wil graag in gesprek gaan met de deelnemers over hun ervaringen.

Wil u ons op een andere manier steunen?