Teach for Belgium opnemen in je testament of overlijdensbericht

Waarom Teach for Belgium opnemen in je testament ?

Teach for Belgium opnemen in je testament, dat betekent iets nalaten aan leerlingen die met minder kansen aan de start komen. Het is de ideale manier om je waarden te verankeren, en bij te dragen aan de maatschappij van morgen en de toekomst van onze jongeren mee vorm te geven, zodat op een dag alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, dezelfde slaagkansen hebben.   

Een verontrustende vaststelling

In België hebben leerlingen met een sociaal-economisch kwetsbare achtergrond meer dan 3 jaar leerachterstand ten opzichte van hun meer bevoorrechte leeftijdsgenoten (PISA 2022). Dit maakt het Belgische schoolsysteem een van de meest ongelijke in de Europese Unie. Teach for Belgium zet zich ervoor in dat alle leerlingen toegang hebben tot kwalitatief onderwijs, en gelooft in de rol van de leerkracht om deze visie te verwezenlijken.

De kern van het probleem aanpakken, met langdurige impact

De kwaliteit van ons onderwijs zal nooit hoger zijn dan de kwaliteit van onze leerkrachten. Ons land kampt momenteel met een aanzienlijk lerarentekort, dat tot twee keer zo groot is in scholen met veel socio-economisch kwetsbare leerlingen. Deze leerlingen hebben hierdoor onvoldoende toegang tot kwalitatieve leerkrachten en de nodige hulpmiddelen voor hun schoolsucces. Door startende leerkrachten die geloven in het potentieel van leerlingen die het meest nodig hebben te trainen en te begeleiden in het lesgeven in juist deze scholen, geven zij de leerlingen zelfvertrouwen en vergroten hun kans op schoolsucces en verdere maatschappelijke ontplooing.

Meer informatie?

Welke soorten legaten bestaan er ?

Algemeen legaat

Je kunt Teach for Belgium opnemen als legataris voor een deel van of je volledige nalatenschap. Hiervoor geef je de volgende informatie mee aan je notaris of neemt dit op in je testament: « Teach for Belgium VZW – Kantersteen 12, 1000 Brussel – Nummer 0524.830.871 » 

Duolegaat

Wanneer er geen directe erfgenaam is kan een duolegaat uitkomst bieden voor neven, nichten of vrienden. Door Teach for Belgium toe te wijzen als legataris neemt de VZW alle successierechten en administratieve rompslomp voor haar rekening.  Naasten ontvangen een nettobedrag dat soms hoger is dan bij een algemeen legaat. Let op : het fiscaal voordeel van een duolegaat is sinds 2021 niet meer van toepassing in de Vlaamse gemeenschap.  

Een donatie

Een donatie kan op verschillende manieren :  

  • Schenking van een roerend goed 
  • Financiële schenking
  • Schenking van een onroerend goed via notariële akte 

Bloemen noch kransen

Om de herinnering aan een geliefde en diens waarden te laten voortleven kan je je naasten vragen om bij te dragen aan meer onderwijsgelijkheid in België. Een prachtig laatst eerbetoon. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Meer informatie?

Lavinia Rubinacci, onze Verantwoordelijke Testamenten en Legaten, beantwoordt met plezier alle vragen over Teach for Belgium en helpt graag vrijblijvend verder. 

lavinia.rubinacci@teachforbelgium.be
+32 470 42 65 09

Contacteer ons

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.