Hoe zit het met de Summer Training?

Hey nieuwe cohorte! We begrijpen dat jullie veel vragen hebben over de vorming deze zomer en hoewel we ze niet allemaal kunnen beantwoorden, hebben we toch even de tijd genomen om Janne, onze Trainingscoördinator, jullie meest prangende vragen te stellen. Daar gaan we!

Hoe zal de zomertraining er dit jaar uitzien?

De eerste twee weken, de Summer Institute, worden in Brussel georganiseerd en het grootste deel van de inhoud zal in real life (offline) gegeven worden. Om je voor te bereiden op een hybride schooljaar, zul je ook enkele modules online volgen.

Tijdens de Academies (week 3 & 4) wordt de groep opgesplitst:

  • In Brussel: Leerkrachten Wiskunde, Wetenschappen, Frans en Nederlands in FWB
  • In Antwerpen: Leerkrachten Lagere school, Wetenschappen, Wiskunde, Nederlands/Engels in VG

De laatste twee dagen, de Back & Forward Days, komt de groep weer bij elkaar om na te denken over de afgelopen vier weken en zich voor te bereiden op de start van het schooljaar in september.

Hoe ziet een typische dag tijdens de Summer Institute eruit?

De meeste dagen beginnen om 9u en eindigen om 17.30u. Het kan zijn dat je ’s ochtends eerst een groepsmodule hebt over het verkennen van identiteit, gevolgd door een module onderwijstechnieken over het geven van instructies en ’s middags didactiek in je vakgroep. Lunchen doen we normaal gesproken buiten. Je hebt één pauze ’s morgens en één ’s namiddags. Doorgaans worden er ook twee avondactiviteiten per week georganiseerd, zoals een groepsdiner en/of een inspirerende spreker. De dagen zijn lang, intensief en er wordt veel gewisseld tussen Engels, Nederlands en Frans, dus neem ’s avonds de tijd voor jezelf/om te ontspannen!

Hoe leer ik de rest van mijn cohorte kennen?

Tijdens de modules, pauzes en lunches natuurlijk, maar we maken ook tijd vrij aan het begin van het zomerinstituut voor wat teambuilding. We zetten ook verschillende comités op, geleid door jullie (de deelnemers), om activiteiten te organiseren, momenten te delen… Als de maatregelen het toelaten, vinden we het altijd leuk om samen met wie wil aan het einde van de dag iets te drinken op een terrasje, dus laten we duimen dat dit kan.

Wat zullen we leren tijdens het zomerinstituut?

De specifieke inhoud van het leiderschapsontwikkelingsprogramma wordt elk jaar herzien en bijgewerkt en is dus nog niet definitief… Je kunt er wel zeker van zijn dat je zowel onderwijsgerelateerde modules krijgt over klassenmanagement, het structureren en plannen van je lessen, als sessies over het opbouwen van relaties met je leerlingen, maar ook het ondervragen, en het begrijpen van het curriculum. Tegelijkertijd zullen er reflectiemomenten zijn die je zelfbewustzijn vergroten (leiderschap start namelijk bij het goed weten wie je bent en waar je voor staat) en modules die je inzicht in de ongelijkheid in ons schoolsysteem verdiepen en je eigen vooroordelen in vraag stellen.

Wanneer ga ik lesgeven?

Tijdens het zomerinstituut krijg je veel korte ‘oefensessies’ in kleine groepjes, gericht op de onderwijstechnieken van Teach Like A Champion. Dit zal je helpen om je voor te bereiden om gedurende twee weken elke ochtend les te geven aan echte studenten tijdens de Summer Academy of Academie D’été. Na 2 à 3 uur lesgeven in de ochtend bereid je je lessen voor de volgende dag voor en krijg je feedback op je les en/of geef je feedback aan anderen in de namiddag.

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de academies en waar komen de leerlingen vandaan?

Tijdens de academies wordt van jou verwacht dat je lessen ontwerpt die beantwoorden aan de leerbehoeften die op basis van een diagnostische test zijn vastgesteld. Jouw tutoren hebben een beperkt leerplan opgesteld om jou te helpen deze lessen op te stellen en de meest relevante onderwerpen eruit te pikken. Je geeft zelf les en er wordt ook van jou verwacht dat je jouw mededeelnemers regelmatig observeert, zodat jullie van elkaar kunnen leren.

De meeste leerlingen komen uit de omgeving en van onze partnerscholen en willen extra ondersteuning voor bepaalde vakken (en de ouders zijn blij dat hun kinderen gestimuleerd worden tijdens de vakantie). We organiseren ook middagactiviteiten voor de leerlingen (maar je bent daar niet noodzakelijk bij betrokken), wat hen helpt om gemotiveerd te blijven tijdens de twee weken.

Voila! Hopelijk was dit nuttig voor jou. Meer gedetailleerde informatie over de vorming in de zomer kan je in juni verwachten. Tot dan… hou je goed!

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je netwerk!

Lees ook...

Ontmoet Thomas

“Er zit juist meer potentieel in de Brusselse scholen dan eender waar en de enige manier om dit potentieel eruit te halen is om

Lees meer »

KIND ZOEKT LEERKRACHT

Op 1 september was het eindelijk zover: meester Joeri, juf Kirsten, meester Wim, juf Hanne, meester Tom en juf Lisa stonden als eerste Teach for

Lees meer »

Inschrijven voor onze newsletter

* indicates required
NL
This site is registered on wpml.org as a development site.