Ontmoet Nahile #DiverseLeraarskamers

Er is een lerarentekort in Antwerpen. Tegelijkertijd valt op dat het aantal leerkrachten met een migratieachtergrond laag is. Nochtans zijn de Antwerpse klassen veel diverser geworden. Deze diversiteit is niet vertegenwoordigd in het lerarenkorps. Het is op dit moment onvoldoende duidelijk hoe dit komt en welke drempels en kansen er zijn.

Met het project “Diverse Leraarkamers” wil de Stad Antwerpen inzetten op coaching en begeleiding van startende leerkrachten met een migratieachtergrond, zodat deze leerkrachten in het onderwijs blijven werken. Vanuit Teach for Belgium hebben wij 3 collega’s die zich inzetten voor dit project, Klaartje Volders, Majida Ouassak en Adam Lugungu Maketa.

Wij namen de tijd om één van de deelnemers van het project Nahile Huseynova, een aantal vragen te stellen.

Wat zijn de drie belangrijkste eigenschappen waarover een leerkracht volgens jou moet beschikken en waarom?
“Met grote liefde en warmte lesgeven. Met liefde kan je de wereld veranderen. Je kan zeker de leerlingen meekrijgen en motiveren. Ze gaan jouw warmte zeker voelen.

Niet enkel vakkennis maar ook opvoeden ( beleefdheid, lief zijn aan elkaar, respect tonen aan elkaar ongeacht elkaars achtergrond). De leerlingen moeten voor onze toekomst en onze multiculturele maatschappij nuttig zijn en hun positieve kant laten zien. Laten we samen nadenken over hoe wij onze maatschappij kunnen verbeteren.”

 

Ik ben leerkracht want…?
Het maakt mij heel gelukkig als ik iets kan veranderen aan het gedrag en motivatie van een leerling. Vanaf september heb ik veel leerlingen kunnen motiveren en een positief effect gehad op hun gedrag door mijn positieve aanmoedigingen en gesprekken die ik met hen heb gevoerd.
Als leerkracht draag ik graag mijn steentje bij aan de mooie toekomst van ons land door de leerlingen mee op te voeden en vakkennis aan te leren.

 

Wil je nog graag iets over jezelf in the picture zitten?
“Ik wil graag een rolmodel zijn voor alle beginnende leerkrachten (met een migratie- achtergrond).
Durf om leerkracht te worden en van je beroep te houden dan krijg je zeker energie terug. De leerkrachten spelen zeker een belangrijke rol in onze samenleving.”

 

Beschrijf in ongeveer drie zinnen je ideale school? 

  • De leerlingen respecteren de leerkrachten en elkaar.
  • De collega’s en directie steunen elkaar.
  • De leerlingen zijn heel gemotiveerd om te studeren 🙂

Vond je dit artikel leuk? Deel het met je netwerk!

Lees ook...

Ontmoet Alumnus Stijn

  In 2021 maakte Stijn de overstap naar het onderwijs en vervoegde de cohorte Meraki die van 2021 tot 2023 het Teach for Belgium-leiderschapstraject doorliep.

Lees meer »

Inschrijven voor onze newsletter

* indicates required
NL
This site is registered on wpml.org as a development site.